Μύκητες


Οι μύκητες είναι ευκαρυωτικοί οργανισμοί με εύκαμπτα κυτταρικά τοιχώματα. Αποτελούν ξεχωριστό βασίλειο (με βάση την ταξινόμηση του Whittaker του 1969). Οι μύκητες εμφανίζουν τεράστια ποικιλία και υπάρχουν παντού. Οι γνωστοί μύκητες είναι περίπου 400.000. 

Οι περισσότεροι ανευρίσκονται στο έδαφος και τα φυτά και διατρέφονται από οργανικά συστατικά ζώντων ή νεκρών οργανισμών γι' αυτό και θεωρούνται το "βιολογικό εργαστήριο αποδόμησης των οργανικών ουσιών".Είναι αυστηρά αερόβιοι, αλλά μπορούν να ζήσουν και με μειωμένο οξυγόνο ή απουσία οξυγόνου. Είναι οργανισμοί ετερότροφοι και μη-φωτοσυνθετικοί. Η λέξη"μύκης" στα αρχαία ελληνικά σήμαινε κομβίο.
Μυκητίαση είναιη νόσος που προκαλείται από μύκητες, ενώμυκητολογία είναι η επιστήμη που μελετά τους μύκητες.
Διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:
Τους ζυμομύκητες(μονοκύτταροι μύκητες) και τους υφομύκητες(πολυκύτταροι μύκητες). Οι ζυμομύκητες του είδους Sacharomyces cerevisae χρησιμοποιούνται ως μαγιά στην αρτοποιϊα. Η μαγιά ευθύνεται για το φούσκωμα της ζύμης του ψωμιού.    Οι μύκητες θα μπορούσαν να διακριθούν σε φίλιους και εχθρικούς. Οιφίλιοι μύκητες παράγουν αντιβιοτικά, ένζυμα και παρασιτοκτόνα, βοηθούν στο καθαρισμό των θαλάσσιων υδάτων από το πετρέλαιο και συμμετέχουν στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, την παραγωγή σοκολάτας, στα ποτά τύπου Cola και τη βιομηχανία ρούχων. Οι εχθρικοί μύκητες συμβάλλουν στην καταστροφή του δομικού υλικού και προκαλούν αλλεργίες, δερματοπάθειες και πνευμονοπάθειες, όπως η νόσος των κτιρίων.
ΜΥΚΗΤΙΑΣΕΙΣ
Εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα τους καλοκαιρινούς μήνες. Η συντριπτική πλειοψηφία των μυκήτων που προκαλούν μυκητιάσεις προέρχεται από το περιβάλλον. Oι ατέλειωτες ώρες ηλιοθεραπείας, τα βρεγμένα μαγιό που μένουν πάνω στο σώμα, τα στενά ρούχα, οι πισίνες, η θάλασσα, ακόμα και το αλκοόλ μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη μυκήτων. Παρ' όλα αυτά, δεν μπορεί να «κολλήσει» κανείς μύκητες τόσο απλά. Σε όποιο σημείο του σώματος κι αν εμφανιστούν μύκητες, οι αιτίες είναι βαθύτερες και σχετίζονται με την κακή διατροφή και τη χαμηλή άμυνα του οργανισμού. Oι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι μυκητιάσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται έγκαιρα, ώστε να μην επεκταθούν. Aν, όμως, παρουσιάσετε συμπτώματα ενώ βρίσκεστε σε κάποιο απομακρυσμένο νησί ή θέλετε να προλάβετε μια μυκητίαση πριν σας χαλάσει τις διακοπές, υπάρχουν τρόποι, και μάλιστα φυσικοί. Aποφύγετε λοιπόν τις πολλές ώρες ηλιοθεραπείας και δροσιστείτε με φυσικούς χυμούς φρούτων. Aποφύγετε τη ζάχαρη, το άσπρο αλεύρι, το χοιρινό και τα αλλαντικά και μειώστε την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Oι καλοκαιρινοί μήνες είναι ιδανικοί για να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με λαχανικά, φρούτα και πολύ νερό.